200e voetbedevaart naar Scherpenheuvel van 19 t/m 22 mei 2014.

 

Ruim van te voren komen we bij elkaar om ons nieuwe onderkomen te bespreken.

Helaas kunnen we na jaren niet meer in Herkenrode terecht; verleden jaar overnachten in De Roerdomp in Bokrijk en dit jaar zullen we 2 maal in “Het Zummerheem” te Stokrooie overnachten.

Maandag 19 mei is het vroeg dag, om half 7 de H.Mis . Bekende gezichten, nieuwe gezichten. In Cafe “Kien” staat daarna de koffie voor ons klaar, de boterhammen die zo vroeg thuis nog niet wilde smaken gaan er nu wel in.

Na de 1e en 2e statie weer in de kerk gebeden te hebben gaan we richting Wilhelminabrug waar we de reiszegen krijgen. Op naar Veldwezelt, onze 1e stop voor een korte pauze.

Bij de kapel in Veldwezelt volgt het reisgebed en dan op naar Bilzen.  En ook nu na zoveel jaren mee lopen is er weer het kippenvel als we aankomen en de klokken beginnen te luiden….. hier weer 2 staties, een korte toespraak, de kruisverering een Marialied en dan koffiepauze

Terug naar de kerk, na het Tantum Ergo de zegen en weer een lied, trekken we richting Diepenbeek waar bij aankomst hetzelfde ritueel volgt.

Vanaf Diepenbeek richting Hasselt wordt het heel wat drukker op de weg. Een hond ontsnapt ternauwernood aan de dood als hij op ons af komt rennen.

Hasselt, na de uitstelling van het Allerheiligste in de kathedraal, het Tantum Ergo en een lied gaan we met de volgbus en op naar “Het Zummerheem“ in Stokrooie. Daar staat ons een aangenaam onderkomen te wachten en het eten ruikt al heerlijk. Zou het net zo lekker zijn als bij de nonnetjes in Herkenrode??? Eerst onze koffers naar de kamer brengen en dan aan tafel….. Mmmmm, het smaakt heerlijk.

Na een heerlijke douche en frisse kleren gaan we lekker buiten zitten. Onze blarenprikkers zijn nog even bezig  met het al dan niet open prikken en afplakken van voeten. Niet te laat gaat de een na de ander richting slaapkamer en na een goede nachtrust worden we ontvangen met een vorstelijk ontbijt. Koffer/tas de bus en op naar de Kathedraal.

Om 8 uur beginnen we aan een heel vervelend stuk. Het drukke verkeer van de ochtendspits raast langs ons, van het bidden van Lucien hoor je enkel iets als je naast of voor hem loopt. Goed 9 uur zijn we in Kermt en daar smaakt de koffie/thee goed.

Ook nu zijn de weergoden ons goed gezind. Halverwege komen de “bus-bedevaarders” ons voorbij. Als we in Herk de Stad arriveren is de kerk vol. Ook nu voelt het goed om de kerk binnen te komen onder klokgelui en natuurlijk de vele buspelgrims die de kerk vullen.

Na weer 2 staties  gebeden te hebben, een korte toespraak en een Marialied is het tijd voor lunch. Iedereen zoekt zich een plek en nadat we allemaal uitgerust zijn komen we weer bij de kerk bij elkaar en gaan op weg naar Diest, waar onze volgende stop is in de St. Barbarakerk “Kruisheren”. Het is nu niet ver meer naar ons einddoel, maar wel een stuk van berg op en berg af.

En dan komen we aan op het “hoogtepunt” van onze Bedevaart…..  onze aankomst in Scherpenheuvel. De plaats waar de hemel en de aarde elkaar raken…Nadat we ons allemaal verzameld hadden was het wachten op de priesters die ons naar de Basiliek zullen begeleiden….. wat een grote verrassing als we daar het Broederschap en het dragersgilde in vol ornaat zien aankomen met Mgr. Wiertz, Pastoor Tardier enz. Dit allemaal tgv de 200ste bedevaart.

Onder luid klokkengelui en het zingen van het “Magnificat”  in processie met de offerkaars naar de Basiliek. Ook nu kippenvel momenten en er zullen er nog meer komen…… Om 17.00 uur begint de plechtige hoogmis in de overvolle kerk. Een mooie dienst met mooie zang, het Tantum Ergo van Scherpenheuvel… en als slot…… kregen we allemaal het Mariabeeld op het hoofd. Voor mij, een heel emotioneel moment. Zeker met de tekst van de pastoor erbij… 

Waarom en voor wie we onderweg waren……. Duurde natuurlijk een hele tijd voor dat alle mensen het beeld op het hoofd hadden gehad. 

Dan moet er natuurlijk weer gegeten worden en aangezien ons favoriete restaurant gesloten was, moesten we naar een andere locatie utwijken. Het smaakte ons  heel goed en dan naar ons onderkomen voor de komende nacht, de Pelgrim. Ook onze trouwe René, onze vroegere gastheer in de Blokhut, was er om ons te ontvangen en te verwennen. 

Na een verfrissende douche samen gezellig buiten zitten met voor ieder wat wils, biertje, wijntje, koffie enz. En ook nu weer moeten we zo stilletjes aan richting bed. Een groot gedeelte slaapt op de grote zaal, wat zeker zijn charmes heeft. Een flink onweer s’nachts, niets van gehoord, zo moe, of was het toch het wijntje of het biertje ????

Woensdagmorgen om 06.30 uur de heilige mis. Vrijwilligers die teksten lezen en René die ons weer een mooie preek geeft voordat we gaan ontbijten en op pad gaan. Via het Kruiswegpark op weg, terug naar Diest. In de kerk weer hetzelfde programma als gisteren. Een kleine koffiepauze bij De Voetballer, iedere bezoeker krijgt er op woensdag, marktdag, een wafel bij de consumptie…..

Dan weer richting Herk de Stad en na de plechtigheid in de kerk kunnen we daar de lunch gebruiken en die laten we ons goed smaken om dan terug te gaan naar Kermt waar een koffiepauze is en als verrassing vlaai van Het Broederschap, die ging er in als zoete koek.

Nu komt weer het drukke verkeer richting Kathedraal van Hasselt maar niet voordat we bij het Paterke van Hasselt zijn aangegaan. Je kunt hem over zijn hele lijf wrijven, maar het is toch het meest over de voeten dat er gewreven wordt tijdens onze tocht…. Tijdens het wachten in de Kathedraal zingen enkele heren van ons gezelschap samen met Giuliana enkele Marialiederen. Prachtig…. Na de uitstelling van het allerheiligste en het Tantum Ergo gaan we richting Dusartplein waar de bus wacht om ons te brengen naar ons onderkomen, Het Zummerheem in Stokrooie.

Ook nu smaakt het 3 gangen avondmaal weer heerlijk. Ondertussen is het gaan regenen en is het niets om buiten te zitten. Na een goede nachtrust staat ons opnieuw een uitgebreid ontbijt te wachten en gaan we op pad voor de laatste ronde van deze bedevaart richting Maastricht. Via Diepenbeek  komen we aan bij het kapelletje in Beverst waar Luus zijn toespraak houdt, een mop vertelt en ieder het klokje kan luiden al naar gelang er behoefte is aan: een kleinkind, een nieuwe relatie…..(en nog iets ???)

In Bilzen lunchen en als we Veldwezelt naderen krijgen wij traditiegetrouw bij de groenteboer een appel of een peer. Het eind is in zicht en aan de grens in het café is ook hier traditiegetrouw vlaai van de bakker van Veldwezelt. Hier maar een korte pauze willen we op tijd in Maastricht aankomen waar we onderaan de St.Servaasbrug worden opgewacht door de thuisblijvers en….pastoor Tadier.

Ook hier heten de klokken ons van harte welkom en het voelt goed als je zo door de Rechtstraat naar de kerk loopt. 

Een mooie afsluiting met het Tantum Ergo van Scherpenheuvel en als slot nog een mooie roos tgv de 200ste bedevaart. Afscheid nemend gaan we moe maar voldaan naar huis.

Nog een grote dankjewel aan de mensen die alles geregeld hebben qua onderdak, onze verkeersregelaars en vooral niet te vergeten, de blarenprikkers.

Op naar de Bedevaart van 2015 van 4 t/m 7 mei.